Je hart is je nieuwe leidinggevende!

Petra Maartense
Heb jij jouw goudmijn al ontdekt? De werkelijke rijkdom zit in onszelf. Ieder van ons heeft z’n eigen talenten en mogelijkheden. Deze tijd vraagt ons, dwingt ons bijna, om op te staan in onze eigen kracht en te leven vanuit ons eigen immense potentieel.
Het oude werkt niet meer, het nieuwe wordt ontdekt. Het nieuwe biedt veel mogelijkheden voor iedereen. Maar het vraagt ons ook om af te rekenen met oude dogma’s. De omschakeling is in volle gang, maar er is nog teveel strijd. In onszelf en met ‘het oude systeem’. Precies dat vechten werkt averechts. Vecht niet, gebruik de mogelijkheden die je hebt en ontdek de kracht van je verbeelding, de kracht van je passie, van je dromen. Zo komt het nieuwe tot stand. Momenteel staan we met een been in het nieuwe en met een been in de oude wereld. Zo zou je het kunnen zeggen.
We kunnen nog zo bewust en spiritueel ontwikkeld zijn, maar nu gaat het erom dat we het ook praktisch leren toepassen. Om niet in die droomwereld te blijven ‘zweven’, maar het daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Daar zit nogal eens een groot gat tussen, tussen de ‘droom’ en dagelijkse realiteit en dat werkt de frustratie – en de strijd - in de hand. Je ziet de zogenaamd ‘spirituele mens’ wel eens de werkelijkheid ontvluchten, vermijden, niet meer meedoen, volledig opgaan in het spirituele, maar dat is nog niet het ‘leven’. Het ‘leven’ is juist aanwezig zijn in het hier en nu en ‘het’ in alles wat je doet en meemaakt integreren.

Geld is daarvan een goed praktisch voorbeeld. Voor veel idealisten, vernieuwers, dromers en nieuwetijdskinderen behoort de wereld van het geld tot onwenselijk, dat is de oude wereld van macht, onderdrukking, uitbuiting en ongelijkheid. Ja. Dat is het in de oude wereld. Maar dat heeft met geld op zich niks te maken. Het gaat erom wat je wilt en geld is daartoe vaak een middel, een krachtbron, die je nodig hebt. Met het veroordelen van geld zet je jezelf buitenspel. Want die afwijzing leidt ertoe dat je het voor jezelf ook afwijst. Wil je je dromen in de praktijk brengen, heb je meestal toch wel geld nodig en heb je er niets aan je er bewust of onbewust tegen af te zetten. Hoe moet bijvoorbeeld zoiets als healing of dierencommunicatie ooit serieus genomen gaan worden als we het zelf al niet serieus nemen? Je kunt het er leuk bij doen, lekker onschuldig, in de luwte, maar dan betekent dat wel dat je ergens anders van moet leven. Waarvan? Waarom die afhankelijkheid verkiezen? En waarom niet jezelf profileren met dat wat jouw specialiteit of talent is?
Het is erg nuttig je oordelen over geld, maar ook over je eigen mogelijkheden, capaciteiten, innerlijke kracht te onderzoeken. De kans is groot dat deze oordelen je belemmeren in het verwezenlijken van wat je graag zou willen. In je groei en in het volledig tot je recht komen. Hoe geweldig zou het niet zijn als wij het heft in eigen hand konden nemen en zelf onze wereld vorm konden geven, onafhankelijk en vrij? Dan ligt hier dus een terrein te winnen! Want zonder geld heb je geen vrijheid, je bent afhankelijk, hoe kun je dan je kracht ontwikkelen en doen wat je wilt of waar je goed in bent? Afhankelijkheid of onafhankelijkheid, dat is waar het meestal over gaat. In de afhankelijkheid zit automatisch angst besloten, een tegenwerkende kracht. Onafhankelijkheid biedt mogelijkheden, groei, maar soms is dat misschien juist waar we bang voor zijn.
Wat is jouw passie, jouw talent, waar word je blij van, waarvan gaat je bloed sneller stromen? Veel mensen doen de dingen niet die ze het liefst zouden doen, omdat ze denken dat het niet kan. Omdat ze er bijvoorbeeld geen geld voor hebben. Maar het belangrijkste is dat je je vooral goed voelt bij wat je doet, dat je creativiteit stroomt, dat je je talenten benut. Het werkt namelijk andersom: Als jij ruimte creëert voor jezelf, gaat het stromen. Dan dienen mogelijkheden zich aan, dan kan ook het geld en alles wat je nodig hebt naar je toe komen. Als jij de deur daarvoor openzet.
Het is meer dan geld alleen, wat ons tegenhoudt. Het is meer een gevoel en geld is daarbij dan – onbewust - een excuus. Maar we kunnen elk moment beginnen met te doen wat we werkelijk willen. Alleen al door dat wat we doen met zoveel mogelijk aandacht en liefde te doen. Door tegemoet te komen aan onze spontane ingevingen. Door onze eigen ideeën en dromen niet meteen te saboteren, maar ze serieus te nemen. Door eerlijk te zijn naar onszelf. Wat ligt er in jou verborgen? Ga eens andersom denken: Wat zou je doen als geld geen issue was? Stel het je voor, zo levendig mogelijk. Zet vast een stap. Want het grote geheim is dat het andersom werkt. Je zet het in gang door stappen te zetten. Het creëert zichzelf. Je zet energie in beweging en als je dat met enthousiasme doet, komt alles naar je toe snellen wat je nodig hebt. En dat gaat stap voor stap. Precies zoals het bij jou past. Het groeit met je mee. Als jij een beslissing hebt genomen, dienen de mogelijkheden zich aan. En als je dan een groot besluit neemt, zal je zien dat er ook meteen van alles in werking treedt. Als je je bevrijdt van oude patronen, maak je de weg daarvoor vrij.

Het gaat vooral om de vreugde, dat we het leuk vinden wat we doen, wat het ook is. Dat hoeft niet per sé je werk te zijn. Het hoeft niet te voelen als werk. Waar we vroeger aan het zwoegen waren – en een groot deel van de wereld dat nog steeds doet natuurlijk – komt nu de werkelijke vervulling. Je hart is je nieuwe leidinggevende! Veel mensen hebben afgeleerd daarnaar te luisteren, om persoonlijke voorkeuren en creatieve ingevingen te onderdrukken, zij pasten zich aan en deden wat van hen gevraagd werd. Op een gegeven moment voelt dat niet lekker meer. Het lukt je niet meer, je wordt ziek misschien, of ontslagen, in elk geval roepen omstandigheden je vroeg of laat tot herbezinning: Wat kwam ik eigenlijk doen op deze wereld? Wat is mijn taak in het grote geheel? Welke talenten heb ik gekregen en hoe kan ik die beter benutten en inzetten ten dienste van het geheel?
Heel simpel gesteld kun je je dat gaan afvragen als alles tegen zit – zit je wel op je eigen spoor? Of volg je het spoor van anderen en past dat niet meer? Onderdruk je daarmee jezelf? Of gaat alles makkelijk en soepel, als vanzelf? Sta je ervan te kijken hoe makkelijk alles naar je toekomt? Dan zit je in je flow, op je eigen pad. Het universum is heel duidelijk in z’n signalen, vooral als je de subtiele niet oppikt. Toch blijft het opletten, want alles blijft een reflectie. Als jij begint te twijfelen – aan jezelf bijvoorbeeld – zend je dubbele signalen uit en ondermijn je zelf de stroom, die in net voor je in gang gezet was. In je onderbewuste kunnen nog heel veel overtuigingen leven, die een belemmerend effect hebben. Dus het is niet altijd zo dat je op de verkeerde weg zit als je met tegenslagen te maken krijgt, het kan ook betekenen dat iets in jouzelf aandacht vraagt, erkenning wil, dat er een oude angst de kop op steekt of dat je het van anderen af laat hangen!
We zijn altijd geneigd geweest ons afhankelijk van de buitenwereld op te stellen, te wachten op kansen, op anderen, op een lot uit de loterij, een buitenkans, of wat dacht je van het uitbesteden aan God? Alsof die van de ene op de andere dag alles voor je geregeld kan hebben? Ja, misschien wel, maar alleen als je zelf meewerkt! Als je dan ook luistert naar de ingevingen, die je krijgt. Naar de signalen en suggesties, die je aangedragen worden. Natuurlijk worden we overal bij geholpen, op alle mogelijke manieren. Alleen om dat te horen, te zien en te begrijpen, is het ook nodig om onze oude denkpatronen los te laten. Ons oude idee van hoe het moet en hoort.
Voorbeeldje? Ik was in Turkije aan het werk met iemand, die veel talent had. Als hij gewild had, had hij daar meer mee kunnen doen. Kennelijk geloofde hij dat zelf niet, want hij hij werkte weliswaar bewonderenswaardig mee, maar zag dat als een ‘snoepje’ tussendoor, niet als een opstapje. Vervolgens stapte hij terug in het oude stramien, een onderbetaalde baan, klaagt hij daar alweer maanden over en zegt: “Als God het wil... dan... ooit....” Tja... dan kun je bidden wat je wilt, maar je pakt niet aan wat je aangereikt wordt. Je ziet het niet. Of je gelooft het niet. En veel mensen durven ook niet uit hun oude, bekende patronen te stappen, ook al voelen ze zich er niet goed bij en zijn ze ongelukkig. In dat geval moet het kennelijk eerst nog erger worden en onontkoombaar zijn om veranderingen te bewerkstelligen. Dat is de angst voor het onbekende. Ik veroordeel dat niet, maar ik zag het gebeuren. En ik weet dat bewustzijnsprocessen tijd kosten, je kunt ze niet afdwingen. Ieder heeft z’n eigen pad te bewandelen. Je moet het zelf ontdekken.

Klem zitten en je beklagen in zo’n situatie levert niks op. Je groeit niet, dus je budget ook niet. Je voelt je klem zitten, dus je zit ook klem. Je denkt de hele dag aan je nood en de nood wordt steeds groter. Je baalt van alle rekeningen die je moet betalen, tja... zelfde verhaal: Als je het niet met plezier doet of met een goed gevoel, gaat geld tegen je werken. Als je het niet uit durft te geven, stroomt het niet, terwijl geld juist een energiestroom is. Hoe vaster je zit in een situatie, hoe minder er beweegt en hoe meer je daarvan baalt... een neerwaardse spiraal. Hoe keer je de spiraal om? In elk geval door je niet zo te focussen op problemen, maar op oplossingen, doelen. Te zien wat er wel is, er blij mee te zijn, te waarderen wat er naar je toe komt, de mogelijkheden aan te grijpen, die zich aandienen. En er zelf ook verantwoordelijkheid voor te nemen.
Deze persoon in Turkije liet – in mijn ogen - alles van anderen afhangen en voelde zich slachtoffer. Vervolgens werd hij dan boos op z’n baas of anderen, omdat hij niet kreeg wat hij verdiende. In dit geval was het dienende aspect weliswaar aanwezig, maar vanuit een angst, vanuit denken dat een ander de baas over je is. Lastig, want wat doe je dan vanuit je hart, vanuit je passie? Wat is dan je eigen keuze? Als je leeft en werkt vanuit het gevoel dat je anderen moet ‘bedienen’ om te krijgen wat je nodig hebt? Ik heb makkelijk praten, dat weet ik, want ik zit niet in zo’n onderdrukte situatie. Maar het principe blijft hetzelfde. Waar ook ter wereld. En het was een interessante spiegel.
Persoonlijk wil ik graag samenwerken met mensen die dat niet alleen maar om het geld doen, ik wil betrokkenheid zien, interesse en ik wil ook niet dat ze het voor mij doen, maar ook omdat het henzelf boeit. Dat is soms wel een beetje moeilijk uitleggen in andere landen. Maar ik ga ervan uit dat precies de goeie mensen daarvoor op mijn pad komen. Mensen die ook behoefte hebben aan groei en nieuwe paden, nieuwe inzichten en ook al houden ze zichzelf tegen, ergens wordt er toch iets getriggerd. Ik kan een mogelijkheid laten zien, het proberen uit te leggen, iets stimuleren dat innerlijk sluimert, de eigen kracht van iemand toejuichen en uitdagen, waardering geven, iemand gelijkwaardig behandelen, begrip en respect hebben en ondertussen de grenzen bewaken (want voor je het weet is die afhankelijkheid er weer!). Wie weet  worden er nieuwe ideeën geboren, in elk geval komt iemand erachter dat-ie nog meer talenten en mogelijkheden heeft. En het kan best zijn dat dat later nog een effect gaat hebben.
In dit geval viel me de afhankelijkheid en het slachtofferschap op. En het continue gefocussed zijn op geld, aangezien ‘iedereen’ onderbetaald, uitgebuit en tegen elkaar uitgespeeld wordt, is er een continue tekort, althans een ervaren van tekort. Dat was er vaak in de jeugd al en zit dus diep geworteld. De focus op wat er ontbreekt is zo groot, het gevoel van ‘need’ is er de hele dag, dat maakt het vrijwel onmogelijk. Waar je aandacht aan besteedt, groeit. Het lastige is dat het bijna niet te doorbreken is, vanwege dat diepe gevoel. Ervaringen hebben zich al een leven lang opgestapeld. Het gevoel van onrechtvaardig behandeld zijn, de droom, die er misschien wel is, maar altijd ver weg....
Daar hebben we volgende punt: het wensen, dromen en doelen stellen, natuurlijk, liever daarop focussen dan op alle problemen en obstakels onderweg. Maar: je plaatst het daarmee ver weg, van je af, in de toekomst. Een wens blijft een wens als je je niet kunt voorstellen dat het er al is. Vandaar dat het herprogrammeren van je geest zo belangrijk is, dat je je daardoor ook anders gaat voelen, want alleen dan kunnen ook andere dingen naar je toekomen! De afstand tussen de oude en de nieuwe wereld beslechten is hetzelfde als het gat dichten tussen je dromen en de werkelijkheid, je bewustzijn van je eigen mogelijkheden om te creëren, weten dat je op elk moment creëert en als je je goed voelt en vanuit liefde leeft, gaat het allemaal vanzelf!
Alles is energie, dat beginnen we steeds meer te begrijpen en daarom is het zaak om die energie goed en bewust te kunnen besturen. In de workshop ‘Jouw Goudmijn’ gaan we dan ook aan de slag met die ‘energetische tools’, zoals ik het noem. Op zoek naar het Goud in jou. Waar liggen jouw kansen en mogelijkheden? Wat staat jou nog in de weg om die goudmijn aan te boren?

Hier een filmpje, waarin ik nog wat meer vertel over de workshop:

Petra Maartense
Workshop Jouw Goudmijn, 30 mei 2014, Utrecht, Angelshop, 11:00–16:00 u.
NB: beperkt aantal plaatsen.
Investering: 67,-
bank: NL72 INGB 0008 0299 36, tnv: Happy View, Utrecht