Moeilijke situaties brengen gevoelens van boosheid, verdriet, wanhoop etcetera met zich mee. In eerste instantie ben je geneigd dit weg te drukken, te negeren of te focussen op andere zaken zodat je je niet zo ellendig voelt. depressieHet lijkt misschien te helpen maar op de lange termijn ga je je zeker niet beter voelen. Het is beter om er doorheen te gaan, hoe vervelend dat ook is. Weet je waarom? Op het moment dat je je openstelt voor de verandering en niet meer het verzet ervaart ga je er sneller doorheen. Door de emoties toe te laten en ze te laten zijn, laat je het als het ware los en kun je je open stellen voor de verandering. Het klinkt misschien raar maar door dit te doen  zie je nieuwe mogelijkheden en blijf je niet hangen in negativiteit.
Een paar belangrijke dingen die je mag weten en die je helpen om sneller door de moeilijkheden heen te gaan zijn de volgende:
Dit gaat voorbij
Hou jezelf voor als je verdrietig, boos of wat dan ook bent dat het voorbij gaat. Het kan overweldigend zijn wat je voelt maar dit zul je niet de rest van je leven voelen.  Zoals Thomas Jefferson gezegd heeft: “When you reach the end of your rope, tie a knot in it and hang on…” Waar je ook doorheen gaat…het gaat voorbij.
Het is oke om je rot te voelen
Als er iets naars gebeurt is het oke om je rot te voelen, dat is volslagen normaal zelfs. Het is belangrijk om jezelf de toestemming, de tijd en de ruimte te geven om te rouwen en wat je ook voelt toe te laten. Je emoties inhouden en doen alsof ze er niet zijn houden je in de slachtofferrol en belemmeren je om door te gaan. Het vasthouden zorgt ervoor dat je in de negatieve emoties en energie blijft zitten. Vaak op onbewust niveau. boosDe wet van de aantrekkingskracht  gaat van het principe uit dat alles energie is. Dat betekent je computer, je kleding, je lichaam en ook je gedachten. Positieve energie trekt positieve dingen of situatie aan en  negatieve- trekt negatieve- aan. Deze dingen of situaties zijn afgestemd op jouw frequentie. Daarom is het dus zo belangrijk negatieve emoties toe en los te laten. Geef jezelf  toestemming om eens flink te huilen of te schreeuwen zonder jezelf te veroordelen. Dit is het onderdeel van het helingproces. Wanneer je dit gedaan hebt, pak jezelf samen, stof jezelf af en ga vooruit. Een andere manier om expressie te geven aan je gevoelens is een dagboek. Schrijven is een krachtige en therapeutische manier. Schrijf elke dag hoe je je voelt, wat je denkt of wat je meemaakt. Denk er niet bij na als je schrijft. Wat er ook op komt schrijf het op, zonder remming en zonder oordeel.

Zeg JA tegen verandering

Veranderingen zijn niet te voorkomen. Je kunt je best doen in je comfortzone te blijven maar de veranderingen blijven toch komen. Dit gebeurt ongeacht of het accepteert of niet . Het hoort bij het leven. Het omgaan met die veranderingen is aan jou. Je kunt slepend en met veel verzet  op het ‘nieuwe pad’ worden gesleept of je kunt simpelweg ‘JA’ zeggen tegen die verandering en het omhelzen. Ja… omhelzen…wannneer je dit zegt open je de deuren voor jezelf.  Je zegt tegen het universum of God dat je klaar bent voor de betere kwaliteit van het leven. Als je ‘NEE’ zegt tegen die verandering en je je blijft verzetten zul je blijven hangen in negatieve emoties en geen nieuwe mogelijkheden zien. Nogmaals het is goed je rot te voelen. Laat het toe, laat het zijn en ga verder.
Je bent niet alleen
Het lijkt misschien alsof jij de enige bent die door deze moeilijkheden heen gaat, maar dit is absoluut niet waar. Iedereen, en dan bedoel ik iedereen gaat door moeilijke perioden heen. Er zijn zelfs mensen die door veel moeilijkere situaties heen gaan dan jij. Dat verandert jouw situatie natuurlijk niet maar hopelijk verandert jouw visie op jouw situatie. Als je weet dat je niet de enige bent, kan het jou helpen om deze storm te doorstaan.
samen

Creëer positieve mensen om je heen

Soms zeggen vrienden en familie dingen die je niet verder helpen. De intentie is goed maar het helpt je alleen maar verder de put in. Om uit te vinden welke mensen in jouw omgeving de positieve voor jou zijn, kun je jezelf de volgende vraag stellen: “Wanneer ik ……. gesproken en ontmoet heb, voel ik me vervolgens energiek, prettig of uitgeput en vervelend?”  Luister naar je intuitie. Vermijdt mensen die je als slachtoffer behandelen en ontmoet mensen die je de je motiveren. Op het internet zijn er verschillende supportgroepen te vinden waar mensen zijn die door hetzelfde heen gaan als jij. ‘Praten’ met een vreemde over jouw situatie kan af en toe makkelijker zijn als met een bekende. Je kunt er ook voor kiezen om naar een therapeut of coach te gaan om je verder te helpen. Daarnaast is het creëren van positieve,fijne dingen/situaties in jouw omgeving ook erg belangrijk. Een goede oefening hiervoor is om op zoek te gaan naar welke dingen of situaties jou een positief en een aangenaam gevoel geven. Bijvoorbeeld: kijk naar grappige series of films; lees positieve boeken en luister naar aangename muziek.  Doe datgene waar je kracht en positieve energie voor jezelf kunt uithalen!
Leer van de situatie
Van alles wat je gebeurt en wat je overkomt kun je leren. Soms is het zelfs zo dat je elke keer in een soortgelijke situatie terecht komt. Als je voor de zoveelste keer een baan hebt die je niet bevalt of waar je problemen hebt kun je weer een andere baan zoeken en dan is ‘het probleem’ voor even opgelost.
De kern van het probleem blijft onopgelost, want kennelijk heb je hier wat van te leren. Anders zou je niet elke keer in dezelfde soort situatie terecht komen. Het is aan jou om in te tunen in je innerlijke zitten onder bomenwereld en te ontdekken wat je hiervan kunt leren. Een oefening die je kunt doen is de volgende: ga in de stilte zitten of liggen en haal een paar keer diep adem. Denk aan de situatie waar je in zit en stel jezelf de volgende vraag: “wat is de les die ik hieruit kan leren?” Geef jezelf de tijd en kijk wat er boven komt. Misschien komen er negatieve gedachten en gevoelens naar boven, laat ze komen en gaan als wolken die door de lucht drijven. De gedachte of het gevoel die als allereerst naar boven is gekomen en die overheersend is komt vaak vanuit de intuïtie. Dat is dan vaak het antwoord op de vraag. Hoe vaker je deze oefening doet, leer je meer naar je diepe innerlijke stem te luisteren. Schrijf deze lessen op en ga ermee aan de slag. Dit is geen makkelijke oefening en het is niet gezegd dat je er altijd achter komt welke les je te leren hebt. Dan is het echt een kwestie van accepteren van de situatie en dat kan een hele poos duren. Niemand krijgt altijd antwoorden op bepaalde vragen. Als je merkt dat er nog veel emotie zit laat deze oefening dan even voor wat het is. Je kunt dan beter eerst aandacht besteden aan het jezelf geven van tijd en ruimte voor de pijn die je voelt.
Niemand zegt dat deze stappen makkelijk zijn. Niemand beweert dat het leven makkelijk is maar je hebt ALTIJD de keus hoe je ermee omgaat. Wees moedig, pak je problemen aan en je zult er sterker uitkomen. Zet ‘m op! ;-)
Annita Kramer
kansen laten liggen spijt