Los kunnen laten veronderstelt dat je weet wat je waarden zijn, dat je je waarheid eert en dat je handelt vanuit je integriteit, zodat je mensen kunt helpen op het hoogste niveau. Gehechtheid is voor mensen willen zorgen en hun problemen willen oplossen.
Los kunnen laten dient het hogere zelf van mensen in plaats van hun persoonlijkheidszelf.
Sommige mensen verwarren gehechtheid met liefde. De gedachte van ‘niet gehecht zijn aan’ baart hen zorgen omdat ze denken dat ze niet van mensen houden als ze niet aan hen gehecht zijn. Los kunnen laten betekent niet dat je niet om iemand geeft, het is houden van op een hoger niveau. Het is anderen helpen hun hogere zelf te zijn in plaats van hun persoonlijkheidszelf. Sommigen van jullie vrezen dat je, naarmate je groeit steeds minder mededogen kunt voelen.

Je kunt naar anderen kijken en zien dat hun lijden snel kan worden beëindigd als ze makkelijker zouden willen loslaten of andere beslissingen zouden nemen. Vroeger zou je misschien met ze te doen hebben gehad en gedacht hebben dat dit compassie was. Compassie is echter: in je centrum blijven, observeren en je emotioneel losmaken van andermans problemen. Het is zoeken naar het hoogst mogelijke dat je voor hen kunt doen, en juist niet te doen wat hun persoonlijkheid zegt dat ze nodig hebben.
Soms moet je, als je mensen op de hogere manier wilt helpen, dingen doen die voor jou goed voelen, maar die hun persoonlijkheid helemaal niet lekker zitten. Zo moet je bijvoorbeeld je kind zeggen dat het iets niet krijgt omdat je weet dat het hem schade kan toebrengen. Het maakt je niet uit hoe zijn persoonlijkheid reageert, omdat je weet dat je zijn hogere zelf dient. Los kunnen laten veronderstelt dat je weet wat je waarden zijn, dat je je waarheid eert en dat je handelt vanuit je integriteit, zodat je mensen kunt helpen op het hoogste niveau.
Gehechtheid is voor mensen willen zorgen en hun problemen willen oplossen. Loslaten geeft een duidelijker perspectief over hoeveel hulp je kunt geven, hoeveel van je hulp mensen kunnen gebruiken en wanneer je ermee moet stoppen deze hulp te geven. Soms is het enige wat je voor mensen kunt doen, gewoon om hen geven en hen verder hun problemen laten hebben.
Leer je los te maken van de persoonlijkheid van mensen, hun kleinzieligheid of kleine gebreken. Richt je in plaats daarvan op hun grootsheid en je zult er steeds meer van gaan ervaren. Los kunnen laten, is van mensen houden zoals ze zijn en het juiste moment vinden om een gedachte, een aanraking of liefde in te voegen in hun leven om hen te stimuleren de sprong te maken naar een hoger niveau van bewustzijn.

Een vrouw kreeg het erg druk op haar werk en kon niet meer zoveel tijd met een goede vriendin doorbrengen als ze gewend was. Aanvankelijk voelde ze zich schuldig omdat ze wist dat haar vriendin zich gekwetst voelde. Toen ze overdacht hoe ze zowel liefdevol kon zijn voor zichzelf als voor haar vriendin, liet ze haar gebondenheid aan de behoeften die de persoonlijkheid van haar vriendin had los en stelde ze zich voor dat ze direct sprak tegen het hogere zelf van haar vriendin. Ze vroeg wat ze kon doen om het hogere zelf van haar vriendin te eren. Ze kreeg de ingeving om in belangrijke perioden bij haar vriendin te zijn en zich geen zorgen te maken over de andere perioden.
Ze voelde dat dit de perioden zouden zijn wanneer haar vriendin klaar was om te groeien en haar bewustzijn naar een nieuw niveau te brengen. Ze wist niet van tevoren wanneer dat was, maar ze bracht alleen tijd met haar vriendin door, als ze voelde dat dat goed was. Dit bleken achteraf altijd belangrijke keerpunten te zijn voor hen beiden. Iedere keer als ze samen waren hadden ze allebei belangrijke doorbraken. Door het hogere zelf van haar vriendin te dienen en niet haar persoonlijkheid, werd hun vriendschap nog hechter.
Sommigen van jullie hechten erg aan de mening van anderen en baseren sommige acties en beslissingen op hun liefde, goedkeuring of waardering. Als je het gevoel hebt dat je steeds aardig gevonden moet worden, en bang bent om te doen wat je wilt omdat een ander je dan misschien niet meer aardig vindt, zal jouw uitdaging zijn, los te komen van de behoefte aan die waardering. Je kunt de overtuiging hebben dat niemand om je geeft als je jezelf bent, of vraagt om wat je wilt.
Zeg tegen jezelf dat je kunt krijgen wat je wilt en dat mensen om je geven om wie je bent. Je bent vrijer om creatief te zijn, te groeien en je potentieel waar te maken als je niet beperkt wordt door wat anderen van je denken. Zijn de mensen die je het meest bewondert degenen die altijd andermans goedkeuring vragen voordat ze iets doen of degenen die vertrouwen op hun eigen oordeel?

Fragment uit: Groeien naar spiritueel inzicht
Auteur: Sanaya Roman (website)