happinessWanneer je een grote sprong hebt gemaakt in je ontwikkeling, dan wil je dat graag vasthouden. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe techniek geleerd om meer bij jezelf te kunnen blijven of je hebt in een meditatie of sessie verbonden met een prachtige hoge energie. Maar na een tijdje merk je dat je dat gevoel niet vast kunt houden en dat je toch weer terugvalt in je oude patronen, gedachten en/of emoties. Voor de meeste mensen is dit heel frustrerend. Ik zie vaak dat er in een dergelijke situatie drie dingen gebeuren:
1: Je merkt op dat het niet zo gaat zoals je graag zou willen;
2: Je veroordeelt jezelf dat je het goede gevoel niet kunt vasthouden en/of gaat twijfelen aan de werking en het nut van dat wat je hebt geleerd;
3: Je komt in een negatieve spiraal van oordelen en twijfel waardoor je nog verder uit balans raakt.
flower mountainHet belangrijkste aspect van deze cyclus is stap 2: het oordelen over jezelf. Dat zet een golf van twijfel, oordelen en onbalans in werking. Als je dat oordeel kunt loslaten en kunt accepteren wat er is, ben je veel sneller weer in balans en voorkom je de negatieve spiraal waar je anders in terecht zou komen.
Maar hoe kun je dat oordeel loslaten?
Er zijn een aantal dingen die je daarbij kunnen helpen.
Het allerbelangrijkste is om je te realiseren dat deze terugvallen bij het leven horen. We groeien nou eenmaal door drie stappen vooruit te zetten en dan weer één stap terug, en soms zelfs twee stappen terug. Deze stappen terug zorgen ervoor dat je het geleerde echt kunt integreren in wie je bent.
Er is echter ook een andere manier waarop je hiernaar kunt kijken. Een paar jaar geleden zag ik intuïtief een beeld van een berg. Over deze berg loopt een kronkelpaadje dat al slingerend uiteindelijk op de bergtop aankomt. De bergtop staat symbool voor dat waar je naartoe wilt. Het pad staat voor jouw leven en het pad naar jouw doel. Nu is het zo dat dat bergpad niet in een rechte lijn naar boven gaat. Soms loopt het even naar beneden alvorens het weer verder omhoog gaat. Op het moment dat wij in ons leven even ‘naar beneden’ lopen (wanneer we lijken terug te vallen in onze energie of vibratie), dan denken we dat we een stap achteruit hebben gezet. Maar dit beeld laat zien dat dat niet waar is: je loopt nog steeds vooruit, het pad gaan alleen eventjes naar beneden voordat het weer omhoog gaat. Oftewel, om de top te bereiken zul je af en toe ook even naar beneden moeten. Uiteindelijk kom je met élke stap dichterbij je doel.
mountain pathDit beeld heeft mij persoonlijk erg geholpen in de dagen dat ik het gevoel had dat ik teruggevallen was of ‘vast’ zat. Het haalt het oordeel van de ervaring af. Je doet niets verkeerd, je volgt gewoon het pad van jouw leven dat uiteindelijk naar jouw doel leidt. En dan is het natuurlijk de kunst om zoveel mogelijk van de reis en het uitzicht onderweg te genieten en in plaats van alleen maar met je doel bezig te zijn.
Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je aan het oefenen bent om die hogere energieën in je dagelijks leven te brengen. Elke keer dat je terugvalt, het kunt opmerken en jezelf weer terug kunt brengen (op wat voor manier dan ook), heb je geoefend met het terugkomen bij jezelf of het terugkomen in die energie. Een volgende keer dat je ‘eruit’ bent, zal het gemakkelijker zijn om weer terug te komen, simpelweg omdat je het al eerder gedaan hebt. Zo bekeken is het helemaal niet erg om terug te vallen. Het is een integratie en verankering van dat wat je graag (meer) wilt ervaren in je leven.
Elke keer dat je terugvalt of een lastige situatie ervaart, leer je die situatie weer van een andere kant kennen. Ik heb bijvoorbeeld altijd moeite gehad om goed te gronden en aanwezig te zijn in mijn lichaam. Het heeft vele jaren geduurd om dit onder de knie te krijgen en het is nog steeds een ‘zwak punt’: als ik iets ervaar dat niet comfortabel is, vlieg ik als het ware uit mijn lichaam en moet ik bewust de tijd nemen en moeite doen om terug te komen.
Sunbeams in Spring ForestDoor deze situatie steeds weer mee te maken ken ik precies de uitdagingen van niet gegrond zijn én de vele manieren waarop je jezelf weer terug kunt brengen. In mijn praktijk trek ik inmiddels veel mensen aan die ook moeite hebben met gronden. Vanuit compassie, begrip en ervaring kan ik anderen nu begeleiden in dit proces van gronden en aanwezig blijven in je lichaam.
De aspecten waar je zelf erg mee worstelt of geworsteld hebt, kunnen dus juist de dingen zijn waar je uiteindelijk anderen mee kunt helpen. Dat geeft toch ook weer een extra dimensie aan je eigen uitdagingen en helpt je hopelijk om dat laatste restje oordeel over jezelf en je eigen processen los te laten.
Wat kun je op een praktisch niveau doen wanneer je het gevoel hebt dat je in een terugval zit?
1: Merk het op en kijk wat er gebeurt in je gedachten, emoties en lichaam. Probeer alles wat er innerlijk gebeurt van een afstandje te observeren.

2: Als je oordelen opmerkt, kies er dan bewust voor om die oordelen los te laten. Voor mij helpt een affirmatie altijd. Ik zeg dan bijvoorbeeld hardop: “Ik kies ervoor om mijn oordelen over mezelf los te laten”. Dat verandert direct mijn energie.
3: Verbind bewust met je weten dat alles oke is, precies zoals het is. Herinner je het beeld van de berg en weet dat je altijd onderweg bent naar dat wat je graag wilt bereiken.

4: Focus op de dingen die wél goed gaan of de keren dat je die energie wél kon ervaren. Daarop kun je verder bouwen, stapje voor stapje.

5: Ga na op welke manier je jezelf terug zou kunnen brengen. Dit kan door een meditatie of yoga, maar ook door iets heel anders te doen, bijvoorbeeld je favoriete film of serie kijken of een boek lezen. Alles waar je echt plezier in hebt kan je helpen om weer beter in balans te komen.
Ik wens je veel succes op jouw ‘reis’. Geniet van het uitzicht onderweg en weet dat je op de goede weg bent!Winter Trees at Sunset
Warme groet,
Irene

Over Irene

Irene Langeveld HSP: Kiezen om hier te zijn: kun jij JA zeggen tegen het leven?Irene Langeveld (1984) is intuïtief coach en spreker, gespecialiseerd in leven vanuit je hart en alles wat daarbij komt kijken. Het is haar passie om de hogere energieën daadwerkelijk te integreren in haar dagelijks leven en om anderen te helpen hetzelfde te doen.
Op haar website vind je vele gratis meditaties, video’s en artikelen: www.IreneLangeveld.nl